30 Ιανουαρίου 2023

Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, ευκαιρίες και προκλήσεις

Όλοι σχεδόν έχουμε ακούσει τον όρο Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, οι περισσότεροι από εμάς όμως αγνοούμε την πραγματική έννοια του όρου.

  Όλοι σχεδόν έχουμε ακούσει τον όρο Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, οι περισσότεροι από εμάς όμως αγνοούμε την πραγματική έννοια του όρου. Αν θέλετε να αναλύσουμε τον όρο αυτό, θα λέγαμε ότι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι η επόμενη βιομηχανική επανάσταση που ίσως και κατά κάποιον τρόπο την ζούμε ήδη και αναφέρεται στην ευφυή αυτοεκπαίδευση των ίδιων των μηχανών, την επιστήμη των δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη. 
 Στόχος της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών, της επιχειρηματικότητας αλλά και γενικότερα δομών της κοινωνίας. Σίγουρα υπάρχουν τομείς όπως της υγείας, της εκπαίδευσης, της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου, στους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει πολύ στην απόδοση τους. Όμως η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα φέρει και πολλές προκλήσεις, όπως η απώλεια θέσεων εργασίας, η ανάγκη επαναεκπαίδευσης σε ψηφιακές ικανότητες του μεγάλου σε ηλικία πληθυσμού για την προσαρμογή στην νέα εποχή, αλλά και ένα κρίσιμο μεταβατικό στάδιο για τους εργασιακά ενεργούς πληθυσμούς οι οποίοι πρέπει να εκπαιδευτούν σε νέους τομείς ώστε να μην υπάρξει αύξηση της ανεργίας. Σίγουρα αν ρωτούσατε ποια θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, θα σας απαντούσα η απώλεια της ανθρώπινης σχέσης με την αντικατάσταση εργαζομένων σε πολλούς τομείς από την τεχνητή νοημοσύνη.

  Related articles

  Οι κατοικίες του μέλλοντος, κατοικίες υψηλής τεχνολογικής και αρχιτεκτονικής ποιότητας

  Το σπίτι θα πάψει να είναι το ίδιο ώστε οι ένοικοι να νιώθουν πλήξη, έξυπνοι τοίχοι θα αλλάζουν χρώματα, ενώ τεχνητά ψηφιακά τοπία που θα εναλλάσσονται θα συνθέτουν την καθημερινότητα !

  Τα Εμπορικά Καταστήματα του μέλλοντος

  Υπάρχουν εταιρίες ακόμα και στην χώρα μας που μας δίνουν μία μικρή γεύση από το παντοπωλείο του μέλλοντος. Ένα κατάστημα πώλησης αγαθών και προϊόντων από το όχι και τόσο μακρινό μέλλον θα διακατεχόταν από πνεύμα πλήρης ικανοποιήσεις του πελάτη και την απόλυτη αυτοματοποίηση του καταστήματος χωρίς την αναγκαία παρουσία υπαλλήλων και την τελική διαχείριση του από κάποια τεχνητή νοημοσύνη.

  1 Σχόλιο

  1. Θεοδόση δεν θα διαφωνήσω με το άρθρο σου απλά θα ήθελα να τοποθετηθώ ώς εξής:
   Όλες οι επαναστάσεις έχουν οφέλη και μειονεκτήματα, προκλήσεις και ευκαιρίες, αβεβαιότητες και βεβαιότητες. Στην περίπτωση της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, τα πλεονεκτήματα είναι προφανή: αυξημένη παραγωγικότητα, αποδοτικότητα και ποιότητα στις διαδικασίες, μεγαλύτερη ασφάλεια για τους εργαζόμενους μειώνοντας τις θέσεις εργασίας σε επικίνδυνα περιβάλλοντα, βελτιωμένη λήψη αποφάσεων με εργαλεία που βασίζονται σε δεδομένα, βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα με την ανάπτυξη προσαρμοσμένων προϊόντων που ικανοποιεί τις ανάγκες των καταναλωτών κ.λπ.

   Όσον αφορά τα μειονεκτήματα, οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν πολλούς: τη ζαλιστική ταχύτητα αλλαγής και την ανάγκη προσαρμογής, αυξανόμενους κινδύνους στον κυβερνοχώρο που μας αναγκάζουν να αυξήσουμε την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, υψηλή εξάρτηση από την τεχνολογία και το λεγόμενο ψηφιακό κενό, έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού κ.λπ. Όσον αφορά το τελευταίο, αξίζει να θυμόμαστε ότι ο βαθύς αντίκτυπος του Industry 4.0 στην απασχόληση είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Στην αρχή της διαδικασίας, μια έκθεση της McKinsey Global επιβεβαίωσε ότι έως και 800 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα έχουν εξαφανιστεί έως το 2030 ως αποτέλεσμα αυτοματισμού. Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να είναι μια ευκαιρία, διότι, καθώς αναδύονται νέες τεχνολογίες, θα δημιουργηθούν νέα επαγγέλματα που θα δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε νέους τομείς.

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *