30 Ιανουαρίου 2023

Τα Εμπορικά Καταστήματα του μέλλοντος

Υπάρχουν εταιρίες ακόμα και στην χώρα μας που μας δίνουν μία μικρή γεύση από το παντοπωλείο του μέλλοντος. Ένα κατάστημα πώλησης αγαθών και προϊόντων από το όχι και τόσο μακρινό μέλλον θα διακατεχόταν από πνεύμα πλήρης ικανοποιήσεις του πελάτη και την απόλυτη αυτοματοποίηση του καταστήματος χωρίς την αναγκαία παρουσία υπαλλήλων και την τελική διαχείριση του από κάποια τεχνητή νοημοσύνη.

Όλοι έχουμε δει εικόνες από παντοπωλεία και μπακαλικάκια του παρελθόντος, κάποιοι μάλιστα από εμάς τα πρόλαβαν στα παιδικά τους χρόνια. Η εξέλιξη στον χώρο είναι τεράστια με μεγάλα πολυκαταστήματα  και αρκετές σύγχρονες τεχνολογίες να βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή στην εποχή μας. Υπάρχουν εταιρίες ακόμα και στην χώρα μας που μας δίνουν μία μικρή γεύση από το παντοπωλείο του μέλλοντος. Ένα κατάστημα πώλησης αγαθών και προϊόντων από το όχι και τόσο μακρινό μέλλον θα διακατεχόταν από πνεύμα πλήρους ικανοποίησης του πελάτη  και την απόλυτη αυτοματοποίηση του καταστήματος χωρίς την αναγκαία παρουσία υπαλλήλων και την τελική διαχείριση του από κάποια τεχνητή νοημοσύνη.  

 Ας κάνουμε λοιπόν μία μικρή ξενάγηση στο παντοπωλείο του μέλλοντος. Σε ένα τέτοιο χώρο ο πελάτης θα  μπορούσε να εισέρχεται μέσα από ένα σκανάρισμα ενός QR – CODE από το κινητό του τηλέφωνο και άμεσα να τίθεται σε λειτουργία η διαδικασία των αγορών του. Σίγουρα τα καρότσια του μέλλοντος δεν θα τα κινούν οι πελάτες αλλά μέσα από μία τεχνητή νοημοσύνη θα ακολουθούν τους πελάτες και θα ενημερώνουν για προσφορές αλλά και βάση  του προφίλ τους  για  προϊόντα που θα είναι στα γούστα τους. Όταν ο πελάτης θα παίρνει από το ράφι τα προϊόντα που του αρέσουν αυτά θα υπολογίζονται άμεσα και θα δημιουργείται ο λογαριασμός του. Αυτό γίνεται και σήμερα μέσω εφαρμογών τεχνολογίας σε πειραματικά κατάστημα υψηλής τεχνολογίας μεγάλων αλυσίδων ακόμη και στην χώρας μας. Ο πελάτης δεν θα καθυστερεί καθόλου σε ουρές και ταμεία αλλά κατά την έξοδο του από το κατάστημα θα έχει ολοκληρωμένο και εξοφλημένο λογαριασμό.  Φυσικά την διαχείριση του καταστήματος θα την έχει  κάποια τεχνική νοημοσύνη που θα φέρνει τα ποιο επιθυμητά αποτελέσματα στους τομείς της οργάνωσης, της ικανοποίησης πελατών και των logistics. Ενδέχεται στον χώρο να υπάρχουν και κάποια ρομπότ που να ασχολούνται με την  τροφοδοσία του καταστήματος, την μεταφορά, την μετακίνηση προϊόντων και άλλων βαριών εργασιών. Αυτό που θα λείψει στα καταστήματα του μέλλοντος είναι η ανθρώπινη παρουσία που μέσα από σειρά ανθρώπινων πράξεων και συναισθημάτων δημιουργούνται νέες καταστάσεις, άλλες φορές θετικές και άλλες φορές αρνητικές. Επίσης θα υπάρξει πολύ μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας στην παγκόσμια κοινότητα. 

    Related articles

    Οι κατοικίες του μέλλοντος, κατοικίες υψηλής τεχνολογικής και αρχιτεκτονικής ποιότητας

    Το σπίτι θα πάψει να είναι το ίδιο ώστε οι ένοικοι να νιώθουν πλήξη, έξυπνοι τοίχοι θα αλλάζουν χρώματα, ενώ τεχνητά ψηφιακά τοπία που θα εναλλάσσονται θα συνθέτουν την καθημερινότητα !

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *