24 Ιανουαρίου 2023

Στην Βαριά Σκιά των δέντρων, θρύλοι και παραδόσεις

Όλοι από τα παιδικά μας χρόνια και ιδιαίτερα όσοι είναι από την ύπαιθρο έχουμε ακούσει για την βαριά σκιά των δέντρων, την οποία μπορείς να την απολαύσεις αλλά μην σε πάρει ο ύπνος κάτω από αυτήν….

Όλοι από τα  παιδικά μας χρόνια  και ιδιαίτερα όσοι είναι από την ύπαιθρο έχουμε ακούσει για την βαριά σκιά των δέντρων, την οποία  μπορείς να την απολαύσεις αλλά μην σε πάρει ο ύπνος κάτω από αυτήν. Σύμφωνα με τις Ελληνικές λαϊκές παραδόσεις υπάρχουν δέντρα που αποτελούν έναν ιδιόμορφο δρόμο για την σύνδεση με το κόσμο του υπερφυσικού.  Τα φυτά αυτά φέρονται να έχουν ψυχή ή φιλοξενούν κάποιο στοιχειό το οποίο μπορεί να βλάψει τον περαστικό που ξαποσταίνει.

     Η Καρυδιά αποτελεί ένα τέτοιο δέντρο η οποία  ο Ελληνικός λαός την έχει συνδέσει με πολλές δοξασίες  και την αναφέρει ως το ποιο από τα εξωτικά δέντρα.  Επίσης λαϊκές δοξασίες αφορούν και την Συκιά, το πλατάνι, την χαρουπιά, την μουριά κ.α.

     Σύμφωνα με την παράδοση αν κάποιος κοιμηθεί κάτω από ένα τέτοιο δέντρο ο ύπνος του θα καταληφθεί από εφιάλτες, ενώ θα τον επισκεφτούν νεράιδες, ξωτικά, καλικάντζαροι κ.α.

     Ο Ελληνικός λαός αποκαλέι βαριά σκιά την σκιά αυτών των δέντρων και αποτρέπει τους αγωγιάτες να κοιμηθούν και να ξαποστάσουν κάτω από αυτά. Σύχρονες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά από αυτά τα δέντρα παράγουν αέρια τα οποία μπορούν να επηρεάσουν κάποιον που ξαποστένει κάτω από αυτά και να του δημιουργήσουν ακόμη και δυσφορία.  Ο Ελληνικός λαός συμπεριέλαβε στα παραμύθια και τις διηγήσεις του πολλές ιστορίες που αφορούν το φαινόμενο αυτό.

    Related articles

    Φανουρόπιτα, η πίτα του Αγίου Φανουρίου

    Σύμφωνα με την παράδοση η πίττα αυτή αφιερώνεται στον Άγιο από τους πιστούς ζητώντας να βρεθεί κάτι που ψάχνουν π.χ. άνθρωπο, αντικείμενο, ή για να επέλθουν καλύτερες ημέρες με υγεία και ευημερία !

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *