24 Ιανουαρίου 2023

Τα Ειρηνικά, οι δεήσεις στον Θεό για ένα ειρηνικότερο κόσμο

Κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας της ορθόδοξης πίστης όλοι μας έχουμε ακούσει από τον ιερέα ή τον διάκονο την επίκληση των Ειρηνικών !

Κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας της ορθόδοξης πίστης όλοι μας έχουμε ακούσει από τον ιερέα ή τον διάκονο την επίκληση των Ειρηνικών ! Σύμφωνα με το ορθόδοξο τυπικό πρόκειται για δεήσεις που συναπτά, δηλαδή μαζεμένα παρουσιάζονται στον θεό και πατέρα. Η εκκλησία το σύνολο αυτών των επικλήσεων το έχει αποκαλέσει ως Μεγάλη συναπτή.
Όσο αφορά το περιεχόμενο των δεήσεων αυτών, ο κληρικός ξεκινάει με το βασικότερο αγαθό την ειρήνη και ζητάει από τους πιστούς να παρακαλέσουν μαζί τον κύριο για αυτήν. Την ειρήνη από τον θεό και την σωτηρία της ψυχής, αλλά και την ειρήνη όλου του κόσμου. Επίσης ο κληρικός δεήται για την ένωση των ανθρώπων, για τον ναό και τους πιστούς που εισέρχονται σε αυτόν και για όλους τους ευσεβείς χριστιανούς του κόσμου. Δεήται υπέρ του κλήρου, αλλά και του λαού. Δεήται υπέρ της χώρας, της πόλης αλλά και κάθε κατοικημένης περιοχής από πιστούς του κόσμου. Στην συνέχεια δεήται για καλούς καιρούς, την καρποφορία της γης και την ευκρασία των αέρων. Δεήται για τους οδοιπόρους, αυτούς που ταξιδεύουν στην στεριά και την θάλασσα, τους αρρώστους, τους ανήμπορους και τους αιχμαλώτους με την ευχή να σωθούν. Δεήται στον θεό να μας προφυλάσσει από κάθε θλίψη, οργή, κίνδυνο και ανάγκη. Κλείνοντας ο κληρικός δεήται στον θεό με την χάρη του, να μας βοηθήσει, να μας σώσει, να μας ελεήσει και να μας διαφυλάξει. Στο τέλος ζητάει από τους πιστούς να επικαλεστούν την Παναγία και όλους τους Αγίους και να αφιερώσει ο καθένας και όλοι μαζί την ζωή τους στον χριστό.
Σίγουρα τα Ειρηνικά αποτελούν ένα από τα ομορφότερα σημεία της ορθόδοξης λειτουργίας. Επίσης η τέλεση της ορθόδοξης λειτουργίας δεν γίνεται για μόνον τους παρευρισκόμενους άλλα για όλο τον κόσμο. Ας αναλογιστούμε ότι μέσο των συναπτών αυτών, ο ιερέας αλλά και οι πιστοί δεούνται στον θεό να φέρει Ειρήνη, Ευημερία, Υγεία σε όλον τον κόσμο.

    Related articles

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *