30 Ιανουαρίου 2023

Λαϊκή Μετεωρολογία και Ελληνική ύπαιθρος

Παρόλου την έλευση του σύγχρονου κόσμου φαίνεται πως οι άνθρωποι στην ελληνική ύπαιθρο αναπτύσσουν ακόμη την όμορφη αυτή λαϊκή επιστήμη και σε αυτό συμμετέχουν και οι νέες γενιές….

Όλοι μας έχουμε ακούσει τον όρο Μερομήνια και όλοι μας έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή μπροστά σε ένα γεροντότερο όπου προσπαθεί να ερμηνεύσει τα σημάδια του φυτικού ή του ζωικού βασιλείου αλλά και τα σημάδια στο ορίζοντα της περιοχής ώστε να κάνει κάποια πρόβλεψη για τον επερχόμενο καιρό. Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζονται ως λαϊκή μετεωρολογία η οποία και διαθέτει πολύ πλούσια παράδοση που ξεκινάει ακόμη και από τους βυζαντινούς χρόνους.
Την λαϊκή μετεωρολογία μπορούμε να την χωρίσουμε σε δύο τομείς. Στον τομέα της ετήσιας καιρικής πρόβλεψης και στον τομέα της ημερήσιας καιρικής πρόβλεψης. Στην ετήσια καιρική πρόβλεψη περιλαμβάνονται τα Μερομήνια και οι ερμηνείες στην συμπεριφορά φυτών με γνώμονα την ετήσια πρόβλεψη, ενώ στην ημερήσια- εβδομαδιαία καιρική πρόβλεψη περιλαμβάνονται σημάδια του ορίζοντα αλλά και συμπεριφορές ζώων. Τα Μερομήνια με ρίζες στους βυζαντινούς χρόνους είναι μία ετήσια καιρική πρόβλεψη που επιτυγχάνεται με την ενδελεχή παρατήρηση της συμπεριφοράς του καιρού τις πρώτες δώδεκα ημέρες του Αυγούστου. Κάθε ημέρα και με βάση τον καιρικό της κύκλο, αντιστοιχεί στον καιρό ενός μήνας του έτους. Βασική παράμετρος στην διαδικασία ο ανοιχτός ορίζοντας.
Αν και η σύγχρονη ζωή έχει φέρει πολύ μεγάλα τεχνολογικά συστήματα πάνω στην πρόβλεψη του καιρού, κανένα από αυτά δεν μπορεί να προβλέψει πάνω από δεκαήμερο τον καιρό. Σε αντίθεση η Λαϊκή Μετεωρολογία έχει την δυνατότητα της ετήσιας καιρικής πρόβλεψης. Ποιοι λοιπόν είναι η λαϊκοί μετεωρολόγοι και πως μαθαίνει κάποιος αυτήν την λαϊκή παράδοση ; Συνήθως είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που έχουν λάβει αυτήν την γνώση από τους πατεράδες και τους παππούδες τους και κάποιοι την έχουν εξελίξει ακόμη περισσότερο. Η λαϊκή μετεωρολογία είναι ανοιχτή σε όλους και όποιος θέλει να ασχοληθεί μπορεί να βρει πλήθος βιβλίων ακόμη και σημειώσεων στο διαδίκτυο. Παρόλου την έλευση του σύγχρονου κόσμου φαίνεται πως οι άνθρωποι στην ελληνική ύπαιθρο αναπτύσσουν ακόμη την όμορφη αυτή λαϊκή επιστήμη και σε αυτό συμμετέχουν και οι νέες γενιές.

    Related articles

    Ανεμόμυλοι, οι ιστορικές αιολικές μηχανές

    Σήμερα στην σύγχρονη εποχή υπάρχουν ανεμόμυλοι, κυρίως άντλησης νερού σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές της Αυστραλίας και της Αμερικής, οι οποίοι είναι κρίσιμη για την ανθρώπινη παρουσία !

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *