30 Ιανουαρίου 2023

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Άγιος των Ελληνικών γραμμάτων

Υπήρξε ο δημιουργός πολλών διηγημάτων και ένας από τους ποιο αγαπημένους Έλληνες συγγραφείς…..

    Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες υπήρξε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, << ο άγιος των Ελληνικών γραμμάτων >> ! Υπήρξε ο δημιουργός πολλών διηγημάτων και ένας από τους ποιο αγαπημένους Έλληνες συγγραφείς. Γεννήθηκε στην Σκιάθο το 1851 και προερχόταν από ιερατική οικογένεια μια που ο πατέρας του ήταν ιερέας. Ο Παπαδιαμάντης ακολουθώντας τον πατέρα του στα ιερατικά του καθήκοντα, περιοδεύοντας στα εξωκλήσια και στην υπαίθρο του νησιού, απόκτησε πολύ σημαντικές εμπειρίες τις οποίες μας μετέδωσε μέσα από τα διηγήματα του. 
   Στην συνέχεια θα μετοικίσει για σπουδές στον Πειραιά τι οποίες όμως δεν θα ολοκληρώσει ποτέ. Ένα μικρό μέρος της ζωής του θα το περάσει στο Άγιον όρος ως δόκιμος, εμπειρία που σίγουρα τον επηρέασε βαθιά στο συγγραφικό του έργο. Κατοικούσε στην Αθήνα αλλά πολλές φορές απογοητευμένος από την ζωή της, κατέφευγε στο νησί της Σκιάθου. Εργάστηκε για την εφημερίδα ΄΄Ακρόπολη΄΄ του Βλάση Γαβριηλίδη και δημοσίευσε πλήθος διηγημάτων. Ο εσωτερικός κόσμος του πλούσιος, ενώ τα διηγήματα του διακατέχονται από την μυστηριακή ορθόδοξη πνευματικότητα. Υπήρξε δεξιός ψάλτης στο εκκλησάκι του αγίου Ελισαίου με εφημέριο των ανακηρυγμένο άγιο, παππά Νικόλα Πλανά και αριστερό ψάλτη τον Αλέξανδρο Μωραΐτη. Ένα από τα ομορφότερα διηγήματα του, το χριστουγεννιάτικο διήγημα << Στο Χριστό, στο Κάστρο >> ! Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έφυγε από την ζωή τον Ιανουάριο του 1911, στο νησί της Σκιάθου.

  Related articles

  Το έτος κτίσης κόσμου, το χρονολογικό σύστημα Κωνσταντινουπόλεως

  Το βυζαντινό χρονολογικό σύστημα διακατεχόμενο από ένα λιτό ρομαντισμό, ακυρώνοντας το χρονολογικό σύστημα που έθετε ως αρχή την ημερομηνία κτίσεως της Ρώμης, έφερε το έτος κτίσης κόσμου ως αφετηρία του χριστιανικού χρονολογικού συστήματος.

  Δον Κιχώτης, ο ευφάνταστος ευπατρίδης

  Το έργο είναι η εξιστόρηση των περιπετειών ενός αγρότη του Αλόνσο Κιχάδα, ο οποίος εμπνευσμένος από τα πολλά βιβλία που έχει διαβάσει για τον ιπποτισμό πιστεύει ότι και ο ίδιος είναι Ιππότης !

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *