24 Ιουνίου 2022

Βυζαντινή Ώρα, ένα άλλο ωρολογιακό σύστημα στην Ελληνική επικράτεια

Η εκκλησία την ώρα μηδέν έχει καθιερώσει την ακολουθία του εσπερινού. Η βυζαντινή ώρα αποτελεί ουσιαστικά ένα είδος συνέχειας της βυζαντινής ζωής στον σύγχρονο κόσμο !

Ίσως κάποιοι από εμάς έχουμε ακούσει για την βυζαντινή ώρα, μια παλιά μέθοδο μέτρησης του χρόνου με ρίζες στο Βυζάντιο, η οποία κατά κάποιο τρόπο υπάρχει ακόμα και σήμερα σε λειτουργία στην Ελληνική επικράτεια ! Χρησιμοποιείται επίσημα από την μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους αλλά και τα υπόλοιπα μοναστήρια στην χώρα μας ενώ και η Ελληνική Εκκλησίά ακολουθεί πιστά την παραπάνω χρονική μέθοδο μέτρησης κατά την άσκηση των λειτουργικών της καθηκόντων.
Η ώρα μηδέν στο βυζαντινό χρονικό σύστημα μέτρησης είναι κατά την διάρκεια δύσης του ηλίου (ηλιοβασίλεμα), η οποία και μετακινήται λόγο των εποχιακών διακυμάνσεων της διάρκειας της ημέρας ! Η εκκλησία την ώρα μηδέν έχει καθιερώσει την ακολουθία του εσπερινού. Η βυζαντινή ώρα αποτελεί ουσιαστικά ένα είδος συνέχειας της βυζαντινής ζωής στον σύγχρονο κόσμο !

  Related articles

  Βασίλειος Διγενής Ακρίτας, το σημαντικότερο έπος της λαϊκής ακριτικής ποίησης

  Ένα από τα ομορφότερα άσματα και έπη της λαϊκής ακριτικής ποίησης είναι το έπος που αναφέρεται στον Βασίλειο Διγενή Ακρίτα ! Πρόκειται για μία λαϊκή ακριτική ποιητική συλλογή εκατοντάδων στίχων που αναφέρεται με ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία στον Βασίλειο ακρίτα και φύλακα των συνόρων που φέρει καταγωγή διγενή !Η καταγωγή του Διγενή φαίνεται βάση του […]

  Κως ένας από τους αρχαιότερους τουριστικούς προορισμούς

  Το νησί της Κω αποτελεί σήμερα έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο με μία πολύ μεγάλη και συνεχώς αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία. Η Κως δέχεται κάθε χρόνο έναν πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ξεπερνάει ακόμη και το ένα εκατομμύριο αφίξεων πράγμα που την κατατατάσσει πολύ υψηλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.