26 Σεπτεμβρίου 2022

Παραδοσιακά καφενεία, κοινωνικά κέντρα των Ελληνικών χωριών και των Ελληνικών νήσων

Αποτέλεσαν και αποτελούν το κοινωνικό κέντρο στο οποίο οι θαμώνες ασκούν από επιχειρηματικές δραστηριότητες, μέχρι αγοραπωλησίες και εμπορικές πράξεις αλλά παράλληλα είναι κέντρα πολιτικού και κάθε φύσεως διαλόγου !

  Οι περισσότεροι από εμάς και ειδικά αυτοί που κατάγονται από την Ελληνική ύπαιθρο από τα παιδικά τους χρόνια έχουν αναμνήσεις από τον καφενέ του χωριού ή του νησιού τους. Τα παραδοσιακά καφενεία συνεχίζουν έως σήμερα να αποτελούν ένα είδος κοινωνικού κέντρου της Ελληνικής επαρχίας. 
  Η λέξεις Καφενές είναι παραδοσιακά συνδεδεμένη με την λέξη καφέ ! Όμως στα Ελληνικά παραδοσιακά καφενεία δεν σερβίραν απλά καφέ, μπύρα, ούζο και ρετσίνα. Αποτέλεσαν και αποτελούν το κοινωνικό κέντρο στο οποίο οι θαμώνες ασκούν από επιχειρηματικές δραστηριότητες, μέχρι αγοραπωλησίες και εμπορικές πράξεις αλλά παράλληλα είναι κέντρα πολιτικού και κάθε φύσεως διαλόγου ! Τα αγροτικά ζητήματα έχουν πάντα προταιρεότητα στα χωριά, ενώ τα αλιευτικά στα νησιά.
 Όσον αφορά τον χώρο των καφενείων, αυτοί συνεχίζουν έως και σήμερα να ακολουθούν τα σύνηθες πρότυπα, λιτά επιπλωμένοι με ασβεστωμένους τοίχους, κάρτες και τάβλι παραδοσιακά βρίσκονται στον χώρο, ενώ βασιλικός, μολόχα και άλλα όμορφα λουλούδια γεμίζουν τον κήπο τους. Παρόλου την έλευση του συγχρόνου κόσμου το Ελληνικό παραδοσιακό καφενείο στην ελληνική ύπαιθρο παραμένει ζωντανό !

  Related articles

  Φανουρόπιτα, η πίτα του Αγίου Φανουρίου

  Σύμφωνα με την παράδοση η πίττα αυτή αφιερώνεται στον Άγιο από τους πιστούς ζητώντας να βρεθεί κάτι που ψάχνουν π.χ. άνθρωπο, αντικείμενο, ή για να επέλθουν καλύτερες ημέρες με υγεία και ευημερία !

  1 Σχόλιο

  1. Υπέροχο κείμενο. Να αναφέρω το εξαιρετικό βιβλίο του Γιώργου Πίττα ” Τα καφενεία της Ελλάδας”. Αξίζει πραγματικά να το δείτε.

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.