24 Ιανουαρίου 2023

Το έτος κτίσης κόσμου, το χρονολογικό σύστημα Κωνσταντινουπόλεως

Το βυζαντινό χρονολογικό σύστημα διακατεχόμενο από ένα λιτό ρομαντισμό, ακυρώνοντας το χρονολογικό σύστημα που έθετε ως αρχή την ημερομηνία κτίσεως της Ρώμης, έφερε το έτος κτίσης κόσμου ως αφετηρία του χριστιανικού χρονολογικού συστήματος.

Πρόκειται για το έτος που υπήρξε η αφετηρία του βυζαντινού χρονολογικού συστήματος το οποίο και υιοθετήθηκε από την ορθόδοξη εκκλησία. Υπολογίστηκε με βάση την παλαιά διαθήκη ενώ αντίστοιχη υπήρξε και η Aλεξανδρινή χρονολόγηση που γινόταν αποδεκτή ακόμα και από πολλούς μοναχούς της ορθοδόξου εκκλησίας. Ο υπολογισμός της κτήσεως κόσμου με βάση το χρονολογικό σύστημα της Κωνσταντινουπόλεως υπολογίζεται με βάση την κατά γράμμα ερμηνεία των γενεαλογιών της γεννήσεως. Η παραπάνω προσέγγιση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιστημονική κοινότητα και τρόπο χρονικής προσέγγισεως της κτίσεως κόσμου.
Αν αναρωτιέστε ποιο το σημερινό έτος κτίσης κόσμου, αυτό υπολογίζεται σήμερα στο 2021 μ.χ ως το 7529 έτος από κτίσεως κόσμου. Ο υπολογισμός αυτός γίνεται με βάση τα προαναφερόμενα. Ενώ σύμφωνα με το ίδιο χρονολογικό σύστημα η κτίση του κόσμου υπολογίζεται στο 5509-5508 π.χ. Το βυζαντινό χρονολογικό σύστημα, διακατεχόμενο από ένα λιτό ρομαντισμό, ακυρώνοντας το χρονολογικό σύστημα που έθετε ως αρχή την ημερομηνία κτίσεως της Ρώμης, έφερε το έτος κτίσης κόσμου ως αφετηρία του χριστιανικού χρονολογικού συστήματος.

    Related articles

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *