27 Σεπτεμβρίου 2022

Το έτος κτίσης κόσμου, το χρονολογικό σύστημα Κωνσταντινουπόλεως

Το βυζαντινό χρονολογικό σύστημα διακατεχόμενο από ένα λιτό ρομαντισμό, ακυρώνοντας το χρονολογικό σύστημα που έθετε ως αρχή την ημερομηνία κτίσεως της Ρώμης, έφερε το έτος κτίσης κόσμου ως αφετηρία του χριστιανικού χρονολογικού συστήματος.

Πρόκειται για το έτος που υπήρξε η αφετηρία του βυζαντινού χρονολογικού συστήματος το οποίο και υιοθετήθηκε από την ορθόδοξη εκκλησία. Υπολογίστηκε με βάση την παλαιά διαθήκη ενώ αντίστοιχη υπήρξε και η Aλεξανδρινή χρονολόγηση που γινόταν αποδεκτή ακόμα και από πολλούς μοναχούς της ορθοδόξου εκκλησίας. Ο υπολογισμός της κτήσεως κόσμου με βάση το χρονολογικό σύστημα της Κωνσταντινουπόλεως υπολογίζεται με βάση την κατά γράμμα ερμηνεία των γενεαλογιών της γεννήσεως. Η παραπάνω προσέγγιση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιστημονική κοινότητα και τρόπο χρονικής προσέγγισεως της κτίσεως κόσμου.
Αν αναρωτιέστε ποιο το σημερινό έτος κτίσης κόσμου, αυτό υπολογίζεται σήμερα στο 2021 μ.χ ως το 7529 έτος από κτίσεως κόσμου. Ο υπολογισμός αυτός γίνεται με βάση τα προαναφερόμενα. Ενώ σύμφωνα με το ίδιο χρονολογικό σύστημα η κτίση του κόσμου υπολογίζεται στο 5509-5508 π.χ. Το βυζαντινό χρονολογικό σύστημα, διακατεχόμενο από ένα λιτό ρομαντισμό, ακυρώνοντας το χρονολογικό σύστημα που έθετε ως αρχή την ημερομηνία κτίσεως της Ρώμης, έφερε το έτος κτίσης κόσμου ως αφετηρία του χριστιανικού χρονολογικού συστήματος.

  Related articles

  Βασίλειος Διγενής Ακρίτας, το σημαντικότερο έπος της λαϊκής ακριτικής ποίησης

  Ένα από τα ομορφότερα άσματα και έπη της λαϊκής ακριτικής ποίησης είναι το έπος που αναφέρεται στον Βασίλειο Διγενή Ακρίτα ! Πρόκειται για μία λαϊκή ακριτική ποιητική συλλογή εκατοντάδων στίχων που αναφέρεται με ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία στον Βασίλειο ακρίτα και φύλακα των συνόρων που φέρει καταγωγή διγενή !Η καταγωγή του Διγενή φαίνεται βάση του […]

  Βυζαντινή Ώρα, ένα άλλο ωρολογιακό σύστημα στην Ελληνική επικράτεια

  Η εκκλησία την ώρα μηδέν έχει καθιερώσει την ακολουθία του εσπερινού. Η βυζαντινή ώρα αποτελεί ουσιαστικά ένα είδος συνέχειας της βυζαντινής ζωής στον σύγχρονο κόσμο !

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.