24 Ιουνίου 2022

Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου Αγίου Όρους, η μοναχική μονή μέσα στο απάτητο δάσος του Κρειοβουνίου

Η μονή θεωρείται μοναχική και βρίσκεται μέσα σε ένα απάτητο δάσος στο οποίο κυριαρχούν οι καστανιές, ενώ η ευρύτερη επικοινωνία με τις υπόλοιπες μονές του Αγίου Όρους είναι πολύ δύσκολη μια που περιβάλλεται από δύσβατα και περίπλοκα μονοπάτια !

Μία από τις ποιο ιδιαίτερες μονές του Αγίου Όρους είναι η Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου, μονή ιδιαίτερη στον τόπο όπου βρίσκεται εγκατεστημένη, μέσα στο απάτητο δάσος του Κρειοβουνίου ! Η μονή θεωρείται μοναχική και βρίσκεται μέσα σε ένα απάτητο δάσος στο οποίο κυριαρχούν οι καστανιές, ενώ η ευρύτερη επικοινωνία με τις υπόλοιπες μονές του Αγίου Όρους είναι πολύ δύσκολη μια που περιβάλλεται από δύσβατα και περίπλοκα μονοπάτια ! Ανασυγκροτήθηκε το 1818 με δαπάνες του Αλή Πάσα και κατόπιν μεσολάβησης της Κυρά βασιλικής !
Ο προσκυνητής μπορεί να φτάσει σε αυτήν κυρίως από την θάλασσα αποβιβαζόμενος πάνω σε έναν βράχο που αποτελεί τον λιμενοβραχίονα της μονής. Οι μοναχοί περιμένουν τους προσκυνητές για να τους μεταφέρουν στην μονή με ένα παλιό στρατιωτικό φορτηγό της δεκαετίας του 1980 (παλαιότερα γινόταν με ένα τρακτέρ), τον χειμώνα οι καιρικές συνθήκες και κυρίως οι θαλάσσιες είναι πάντα δύσκολες. Μετά από μία αρκετά δύσκολη διαδρομή και αφού αρχικά περάσουμε από ελαιώνες της μονής θα βρεθούμε στην ιερά μονή Κωνσταμονίτου.
Εκεί υπάρχει απουσία του σύγχρονου κόσμου και η μόνη φαίνεται σαν να ζει ακόμη στην βυζαντινή εποχή. Οι μοναχοί ζουν σε απόλυτα λιτές συνθήκες ζωής και ακόμα και το καθολικό της μονής θερμαίνεται με έναν θερμαντικό κλίβανο που φαίνεται ότι ανήκει σε άλλες εποχές. Αν και δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη θέα από την μονή, το όλο περιβάλλον σου δημιουργεί μία πνευματική έξαρση !

  Related articles

  Ένας μοναστηριακός νερόμυλος

  Σε κοντινή απόσταση από τον παραδοσιακό οικισμό της Ποταμιάς Θάσου, βρίσκεται σε ερειπιώδη ποια κατάσταση ο μοναστηριακός νερόμυλος του μετοχίου της ρουμανικής σκήτης του Τιμίου Προδρόμου Αγίου όρους

  Γυρίστε τον κόσμο όλο μέσα σε ένα Βαν, κάντε εναλλακτικές διακοπές

  Κάποτε στα φοιτητικά μου χρόνια γύρισα όλη την χώρα μέσα σε ένα άσπρο Reno chiamade το οποίο ουκ ολίγες φορές χρησιμοποίησα για την νυχτερινή μου διαμονή σε αγρούς, εθνικές οδούς και αστικά κέντρα !

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.