24 Ιανουαρίου 2023

Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, ο πρωτοπόρος της λαϊκής τεχνοτροπίας

Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της εποχής, ενώ μέσα από το έργο του περιέγραψε την τότε ελληνική κοινωνία αλλά και την ιστορία του γένους μας !

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λαϊκούς ζωγράφους υπήρξε ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, γνωστός σε όλους ως ο ΄΄Θεόφιλος΄΄ ! Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της εποχής, ενώ μέσα από το έργο του περιέγραψε την τότε ελληνική κοινωνία αλλά και την ιστορία του γένους μας !
Γεννήθηκε στην Λέσβο και από μικρός ανέπτυξε ικανότητές στον τομέα της ζωγραφικής. H πρώτη ενασχόληση του υπήρξε η αγιογραφία από την οποία επηρεάστηκε πάρα πολύ στο μετέπειτα έργο του ! Στην συνέχεια έφυγε για την Σμύρνη στην οποία διετέλεσε Καβάσης (θυροφύλακας) του Ελληνικού προξενείου. Σε όλη την ζωή φορούσε φουστανέλα πράγμα το οποίο πολλές φορές έφερνε την χλεύη του κόσμου ! Ο Θεόφιλος έναντι ευτελούς αμοιβής ζωγραφίζει στο Πήλιο αλλά και την γενέτειρα του την Μυτιλήνη ως περιπλανώμενος ζωγράφος αλλά και συμμετέχει σε λαϊκές υπαίθριες παραστάσεις στις οποίες ο ίδιος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ! Ο μεγάλος αυτός Έλληνας έσβησε από την ζωή παραμονή του Ευαγγελισμού τον Μάρτιο του 1934 ! Ο Θεόφιλος υπήρξε πρωτοπόρος της λαϊκής τεχνοτροπίας !

    Related articles

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *