26 Σεπτεμβρίου 2022

Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, ο πρωτοπόρος της λαϊκής τεχνοτροπίας

Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της εποχής, ενώ μέσα από το έργο του περιέγραψε την τότε ελληνική κοινωνία αλλά και την ιστορία του γένους μας !

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λαϊκούς ζωγράφους υπήρξε ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, γνωστός σε όλους ως ο ΄΄Θεόφιλος΄΄ ! Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της εποχής, ενώ μέσα από το έργο του περιέγραψε την τότε ελληνική κοινωνία αλλά και την ιστορία του γένους μας !
Γεννήθηκε στην Λέσβο και από μικρός ανέπτυξε ικανότητές στον τομέα της ζωγραφικής. H πρώτη ενασχόληση του υπήρξε η αγιογραφία από την οποία επηρεάστηκε πάρα πολύ στο μετέπειτα έργο του ! Στην συνέχεια έφυγε για την Σμύρνη στην οποία διετέλεσε Καβάσης (θυροφύλακας) του Ελληνικού προξενείου. Σε όλη την ζωή φορούσε φουστανέλα πράγμα το οποίο πολλές φορές έφερνε την χλεύη του κόσμου ! Ο Θεόφιλος έναντι ευτελούς αμοιβής ζωγραφίζει στο Πήλιο αλλά και την γενέτειρα του την Μυτιλήνη ως περιπλανώμενος ζωγράφος αλλά και συμμετέχει σε λαϊκές υπαίθριες παραστάσεις στις οποίες ο ίδιος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ! Ο μεγάλος αυτός Έλληνας έσβησε από την ζωή παραμονή του Ευαγγελισμού τον Μάρτιο του 1934 ! Ο Θεόφιλος υπήρξε πρωτοπόρος της λαϊκής τεχνοτροπίας !

  Related articles

  Βασίλειος Διγενής Ακρίτας, το σημαντικότερο έπος της λαϊκής ακριτικής ποίησης

  Ένα από τα ομορφότερα άσματα και έπη της λαϊκής ακριτικής ποίησης είναι το έπος που αναφέρεται στον Βασίλειο Διγενή Ακρίτα ! Πρόκειται για μία λαϊκή ακριτική ποιητική συλλογή εκατοντάδων στίχων που αναφέρεται με ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία στον Βασίλειο ακρίτα και φύλακα των συνόρων που φέρει καταγωγή διγενή !Η καταγωγή του Διγενή φαίνεται βάση του […]

  Ο αρχαίος Αθηναίος πολίτικος Κίμων και ο Σπαρτιάτης στρατηγός Λύσανδρος στο νησί της Θάσου

  Κατά την περίοδο του 456 Π.χ οι Αθηναίοι σε μία προσπάθεια ελέγχου των μεταλλείων της Σκαπτής ύλης, που βρισκόταν υπό θασιακή κυριαρχία αποστέλλουν στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και ειδικότερα στις Εννέα οδούς, πόλη που βρισκόταν στην περιοχή της αρχαίας Αμφιπόλεως, έναν μεγάλο αριθμό Αθηναίων αλλά και συμμάχων εποίκων

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.