24 Ιουνίου 2022

Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, ο πρωτοπόρος της λαϊκής τεχνοτροπίας

Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της εποχής, ενώ μέσα από το έργο του περιέγραψε την τότε ελληνική κοινωνία αλλά και την ιστορία του γένους μας !

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λαϊκούς ζωγράφους υπήρξε ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, γνωστός σε όλους ως ο ΄΄Θεόφιλος΄΄ ! Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της εποχής, ενώ μέσα από το έργο του περιέγραψε την τότε ελληνική κοινωνία αλλά και την ιστορία του γένους μας !
Γεννήθηκε στην Λέσβο και από μικρός ανέπτυξε ικανότητές στον τομέα της ζωγραφικής. H πρώτη ενασχόληση του υπήρξε η αγιογραφία από την οποία επηρεάστηκε πάρα πολύ στο μετέπειτα έργο του ! Στην συνέχεια έφυγε για την Σμύρνη στην οποία διετέλεσε Καβάσης (θυροφύλακας) του Ελληνικού προξενείου. Σε όλη την ζωή φορούσε φουστανέλα πράγμα το οποίο πολλές φορές έφερνε την χλεύη του κόσμου ! Ο Θεόφιλος έναντι ευτελούς αμοιβής ζωγραφίζει στο Πήλιο αλλά και την γενέτειρα του την Μυτιλήνη ως περιπλανώμενος ζωγράφος αλλά και συμμετέχει σε λαϊκές υπαίθριες παραστάσεις στις οποίες ο ίδιος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ! Ο μεγάλος αυτός Έλληνας έσβησε από την ζωή παραμονή του Ευαγγελισμού τον Μάρτιο του 1934 ! Ο Θεόφιλος υπήρξε πρωτοπόρος της λαϊκής τεχνοτροπίας !

    Related articles

    Ρολόι Κούκος, ένα από τα αρχαιότερα ρολόγια του κόσμου

    Σήμερα στην σύγχρονη εποχή οι κούκοι συνεχίζονται να παράγονται και να βρίσκονται στα σαλόνια των σύγχρονων κατοικιών, ακολουθώντας το ντιζάιν της νέας εποχής !

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.