26 Σεπτεμβρίου 2022

Ιερά μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους, το μοναστήρι των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ

Στην είσοδο υπάρχει ένα μικρό μνημείο στον Διογένη τον Σινωπέυ, με καθαρή αναφορά στην αυτάρκεια, τη λιτότητα, την αυτογνωσία και την άσκηση που συνεπάγονται με την ευτυχία του ανθρώπου !

Μία από τις ομορφότερες μονές του Αγίου όρους βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή μεταξύ των ιερών μονών Ξενοφώντος και Κωνσταμονίτου σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον ! Ο προσκυνητής αποβιβαζόμενος στην προβλήτα θα έρθει σε επαφή με δύο μεγαλοπρεπής στήλες όπου στην κορυφή τους είναι τοποθετημένοι ως φύλακες οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ στους οποίους είναι και αφιερωμένη η μονή !
Στην συνέχεια ο προσκυνητής αφού περάσει μέσα από μία σειρά καμάρων θα βρεθεί στο προαύλιο της μονής όπου θα εντυπωσιαστεί από το πόσο προσεγμένο αυτό είναι. Στο κέντρο της μονής υπάρχουν δύο λεμονιές ενώ σε όλο το προαύλιο υπάρχουν φυτεμένα δέντρα και λουλούδια. Στην είσοδο υπάρχει ένα μικρό μνημείο στον Διογένη τον Σινωπέυ, με καθαρή αναφορά στην αυτάρκεια, τη λιτότητα, την αυτογνωσία και την άσκηση που συνεπάγονται με την ευτυχία του ανθρώπου ! Επίσης σε όλη την μονή υπάρχουν τοποθετημένα πιθάρια που πάνω τους είναι γραμμένη ψαλμοί η κάποιο εκκλησιαστικό ρητό για να νουθετήται ο επισκέπτης- προσκυνητής ! Στον περίγυρο της μόνη ο επισκέπτης θα δει πολλά αρχαία λείψανα και γενικότερα η μονή διακατέχεται από μία πλήρη ελληνική ταυτότητα και μία πολύ όμορφη πνευματική έξαρση !

    Related articles

    Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου Αγίου Όρους, η μοναχική μονή μέσα στο απάτητο δάσος του Κρειοβουνίου

    Η μονή θεωρείται μοναχική και βρίσκεται μέσα σε ένα απάτητο δάσος στο οποίο κυριαρχούν οι καστανιές, ενώ η ευρύτερη επικοινωνία με τις υπόλοιπες μονές του Αγίου Όρους είναι πολύ δύσκολη μια που περιβάλλεται από δύσβατα και περίπλοκα μονοπάτια !

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.