26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ιωνικό σπίτι, ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα

Η αρχιτεκτονική τους καθορίζονταν μέσα από τον τόπο που χτίζονταν, με τα βασικά υλικά κατασκευής να είναι η πέτρα, το χώμα και το ξύλο.

Αν κάποιος περιηγηθεί στην ύπαιθρο του νησιού της Κω θα δει ακόμα και σήμερα να στέκουν κάποια όμορφα διώροφα αρχοντικά με ομοιόμορφη κατασκευή που οι ντόπιοι τα αποκαλούν συνήθως ως ΄΄πύργους΄΄ ! Πρόκειται για αρχιτεκτονικά δημιουργήματα που αναπτύχθηκαν κυρίως προς τον Νότο με μικρές παραλλαγές και στις δύο πλευρές του Αιγαίου !
Η αρχιτεκτονική τους καθορίζονταν μέσα από τον τόπο που χτίζονταν, με τα βασικά υλικά κατασκευής να είναι η πέτρα, το χώμα και το ξύλο. Να σημειώσουμε ότι στα Δωδεκάνησα και κυρίως στην Κω αναπτύχθηκε μία πολύ ελαφριά κατασκευή οροφής μέσα από ένα ιδιαίτερο υλικό την πατελιά. Όσον αφορά τους χώρους, αυτοί καθορίζονταν από τον ιδιοκτήτη και ποικίλανε ανά κατοικία. Πάντως τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των Κατοικίων αυτών ακολουθούν συγκεκριμένους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς ! Αν θέλει κάποιος σήμερα να δει ένα τέτοιο αναπαλαιωμένο σπίτι που λειτουργεί ως επαγγελματικός χώρος, δεν έχει παρά να επισκεφτεί το εστιατόριο Flamingo στο λιμάνι της Κω.

    Related articles

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.