25 Ιουνίου 2022

Το Ιωνικό σπίτι, ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα

Η αρχιτεκτονική τους καθορίζονταν μέσα από τον τόπο που χτίζονταν, με τα βασικά υλικά κατασκευής να είναι η πέτρα, το χώμα και το ξύλο.

Αν κάποιος περιηγηθεί στην ύπαιθρο του νησιού της Κω θα δει ακόμα και σήμερα να στέκουν κάποια όμορφα διώροφα αρχοντικά με ομοιόμορφη κατασκευή που οι ντόπιοι τα αποκαλούν συνήθως ως ΄΄πύργους΄΄ ! Πρόκειται για αρχιτεκτονικά δημιουργήματα που αναπτύχθηκαν κυρίως προς τον Νότο με μικρές παραλλαγές και στις δύο πλευρές του Αιγαίου !
Η αρχιτεκτονική τους καθορίζονταν μέσα από τον τόπο που χτίζονταν, με τα βασικά υλικά κατασκευής να είναι η πέτρα, το χώμα και το ξύλο. Να σημειώσουμε ότι στα Δωδεκάνησα και κυρίως στην Κω αναπτύχθηκε μία πολύ ελαφριά κατασκευή οροφής μέσα από ένα ιδιαίτερο υλικό την πατελιά. Όσον αφορά τους χώρους, αυτοί καθορίζονταν από τον ιδιοκτήτη και ποικίλανε ανά κατοικία. Πάντως τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των Κατοικίων αυτών ακολουθούν συγκεκριμένους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς ! Αν θέλει κάποιος σήμερα να δει ένα τέτοιο αναπαλαιωμένο σπίτι που λειτουργεί ως επαγγελματικός χώρος, δεν έχει παρά να επισκεφτεί το εστιατόριο Flamingo στο λιμάνι της Κω.

  Related articles

  Όμορφα και μοναδικά Εξωκλήσια στην Ελληνική ύπαιθρο

  Το ποιο αξιοσημείωτο είναι ότι οι ναοί αυτοί συντηρούνται από τους καθημερινούς ανθρώπους και μάλιστα σε καθημερνή βάση ανάβονται τα κανδήλια σε σε πολλούς από αυτούς σε όλη την χώρα (Στην φωτογραφία το εξωκλήσι του Αγίου Διονυσίου στους πρόποδες του Ολύμπου, Λιτόχωρο Πιερίας) !

  Νεοκλασικά σπίτια και η Nεοκλασική αρχιτεκτονική στην Ελλάδα

  Σήμερα σε κάθε πόλη της Ελλάδας ο περιηγητής μπορεί να δει αρκετές νεοκλασικές κατοικίες με πολύ μεράκι αναπαλαιωμένες αλλά και πολλές εγκαταλειμμένες στην φθορά του χρόνου !

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.