30 Ιανουαρίου 2023

Το Ιωνικό σπίτι, ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα

Η αρχιτεκτονική τους καθορίζονταν μέσα από τον τόπο που χτίζονταν, με τα βασικά υλικά κατασκευής να είναι η πέτρα, το χώμα και το ξύλο.

Αν κάποιος περιηγηθεί στην ύπαιθρο του νησιού της Κω θα δει ακόμα και σήμερα να στέκουν κάποια όμορφα διώροφα αρχοντικά με ομοιόμορφη κατασκευή που οι ντόπιοι τα αποκαλούν συνήθως ως ΄΄πύργους΄΄ ! Πρόκειται για αρχιτεκτονικά δημιουργήματα που αναπτύχθηκαν κυρίως προς τον Νότο με μικρές παραλλαγές και στις δύο πλευρές του Αιγαίου !
Η αρχιτεκτονική τους καθορίζονταν μέσα από τον τόπο που χτίζονταν, με τα βασικά υλικά κατασκευής να είναι η πέτρα, το χώμα και το ξύλο. Να σημειώσουμε ότι στα Δωδεκάνησα και κυρίως στην Κω αναπτύχθηκε μία πολύ ελαφριά κατασκευή οροφής μέσα από ένα ιδιαίτερο υλικό την πατελιά. Όσον αφορά τους χώρους, αυτοί καθορίζονταν από τον ιδιοκτήτη και ποικίλανε ανά κατοικία. Πάντως τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των Κατοικίων αυτών ακολουθούν συγκεκριμένους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς ! Αν θέλει κάποιος σήμερα να δει ένα τέτοιο αναπαλαιωμένο σπίτι που λειτουργεί ως επαγγελματικός χώρος, δεν έχει παρά να επισκεφτεί το εστιατόριο Flamingo στο λιμάνι της Κω.

  Related articles

  Γίνε εσύ περιηγητής στον τόπο σου

  Το όμορφο καλοκαιράκι ήρθε μετά από μία πραγματικά δύσκολή για την
  ανθρωπότητα περίοδο. Βαδίζοντας σε έναν από τους ομορφότερους μήνες του καλοκαιριού τον Θεριστή ή αλλιώς Ιούνη όπως τον γνωρίζουμε οι περισσότεροι, τον μήνα που το σύμβολο του είναι το στάχυ άρα αλληγορικά η ζωή, ας γνωρίσουμε
  καλύτερα λοιπόν τον τόπο μας.

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *