26 Σεπτεμβρίου 2022

Όμορφα και μοναδικά Εξωκλήσια στην Ελληνική ύπαιθρο

Το ποιο αξιοσημείωτο είναι ότι οι ναοί αυτοί συντηρούνται από τους καθημερινούς ανθρώπους και μάλιστα σε καθημερνή βάση ανάβονται τα κανδήλια σε σε πολλούς από αυτούς σε όλη την χώρα (Στην φωτογραφία το εξωκλήσι του Αγίου Διονυσίου στους πρόποδες του Ολύμπου, Λιτόχωρο Πιερίας) !

Σε όποιο μέρος της Ελληνικής υπαίθρου να επισκεφτεί σήμερα ο σύγχρονος περιηγητής θα συναντήσει κάποιο εξωκλήσι που θα εμπνέει γαλήνη και θετικότητα στην ευρύτερη περιοχή ! Τα περισσότερα από αυτά είναι χτισμένα σε θέσεις συμβολικές ενώ διαθέτουν πλούσια ιστορική και διηγηματική παράδοση ! Τα εξωκλήσια αυτά, φρουροί της Ελληνικής υπαίθρου αποτελούν ένα μεγάλο διαχρονικό έργο, τόσο από τους πιστούς όσο και από την ευρύτερη κοινότητα της περιοχής. Αξιοσημείωτο είναι ότι κάποια από αυτά σε μερικές περιπτώσεις η ηλικία τους ξεπερνά ακόμη και την χιλιετία !
Το κάθε εκκλησάκι είναι αφιερωμένο σε κάποιον άγιο του οποίου τιμάτε το όνομα ! Η επιλογή του αγίου μόνον τυχαία δεν είναι μια που υπάρχει μεγάλη σύνδεση είτε με τον κτήτορα είτε με την περιοχή. Στην Ελληνική ύπαιθρο θα δούμε πολλούς Αγίους που να συνδέονται με διάφορα επαγγέλματα όπως π. χ Άγιος που είναι προστάτης της γεωργίας, Άγιος που είναι προστάτης της κτηνοτροφίας ή Άγιος που είναι προστάτης των ναυτικών κ.λπ.. Το ποιο αξιοσημείωτο είναι ότι οι ναοί αυτοί συντηρούνται από τους καθημερινούς ανθρώπους και μάλιστα σε καθημερνή βάση ανάβονται τα κανδήλια σε σε πολλούς από αυτούς σε όλη την χώρα (Στην φωτογραφία το εξωκλήσι του Αγίου Διονυσίου στους πρόποδες του Ολύμπου, Λιτόχωρο Πιερίας) !

    Related articles

    Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου Αγίου Όρους, η μοναχική μονή μέσα στο απάτητο δάσος του Κρειοβουνίου

    Η μονή θεωρείται μοναχική και βρίσκεται μέσα σε ένα απάτητο δάσος στο οποίο κυριαρχούν οι καστανιές, ενώ η ευρύτερη επικοινωνία με τις υπόλοιπες μονές του Αγίου Όρους είναι πολύ δύσκολη μια που περιβάλλεται από δύσβατα και περίπλοκα μονοπάτια !

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.