27 Ιανουαρίου 2023

Βασίλειος Διγενής Ακρίτας, το σημαντικότερο έπος της λαϊκής ακριτικής ποίησης

Ένα από τα ομορφότερα άσματα και έπη της λαϊκής ακριτικής ποίησης είναι το έπος που αναφέρεται στον Βασίλειο Διγενή Ακρίτα ! Πρόκειται για μία λαϊκή ακριτική ποιητική συλλογή εκατοντάδων στίχων που αναφέρεται με ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία στον Βασίλειο ακρίτα και φύλακα των συνόρων που φέρει καταγωγή διγενή !
Η καταγωγή του Διγενή φαίνεται βάση του ποιητικού έπους να είναι βυζαντινή από την πλευρά της μητέρας του (γιός κόρης στρατηγού του Βυζαντίου) και Σύρια από την πλευρά του πατέρα του (γιος εμίρη της Συρίας) ! Το έπος εξιστορεί την ζωή, τα κατορθώματα και τον θάνατο του Βασιλείου, ενώ υπάρχουν σημεία όπου εντελώς μυθολογικά παρουσιάζεται ως υπεράνθρωπος που πατούσε στη γη και ‘επιανε τον ουρανό ! Αρκετά ενδιαφέρον η εκδοχή που χρησιμοποιήσαν στον Πόντο και ίσως είναι ότι ποιο κοντά στην πραγματικότητα όπου φέρει τον Διγενή ως εντελώς γήινο γεωργό που όταν έπιανε τα όπλα γινόταν φοβερός πολεμιστής ! Το έπος του ΄΄Διγενή Ακρίτα” είναι το παλαιότερο γραπτό λογοτεχνικό μνημείο της λαϊκής ελληνικής μεσαιωνικής γλώσσας.

    Related articles

    Δον Κιχώτης, ο ευφάνταστος ευπατρίδης

    Το έργο είναι η εξιστόρηση των περιπετειών ενός αγρότη του Αλόνσο Κιχάδα, ο οποίος εμπνευσμένος από τα πολλά βιβλία που έχει διαβάσει για τον ιπποτισμό πιστεύει ότι και ο ίδιος είναι Ιππότης !

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *