24 Μαΐου 2022

Καλικάντζαροι και Κωλοβελόνηδες, τον καιρό του Δωδεκαήμερου

Μας άγιασε μας έβρεξε και μας, μας εκατέκαψε !

Όλοι μας από τα παιδικά μας χρόνια έχουμε ακούσει για τους Καλικάντζαρους ή αλλιώς Κολωβελόνιδες, Καλκάτζια ή καρκατζέλια που σύμφωνα με την λαϊκή δοξασία εμφανίζονται τον καιρό του δωδεκαημέρου ! Οι καλικάνζαροι είναι άσχημοι, κακομούτσουνοι και στραβοπρόσωποι, έχουν γαιδουρένια πόδια και σιδερένια παπούτσια και διαθέτουν σκούφο από γουρουνότριχες ! Σε κάποιες παραδόσεις νησιών οι καλικάντζαροι είναι ολόκληρες οικογένειες με τις καλικαντζαρομάνες και τις συζύγους τους !
Οι Καλικάντζαροι αφού εμφανιστούν στον μάταιο τούτο κόσμο, μένουν σε μύλους, σε γιοφύρια, σε τρίστρατα και ποτάμια, παραμονεύουν τους περαστικούς, πειράζουν τους νοικοκυραίους και εξαφανίζονται όταν ο πετεινός λαλήσει τρείς ! Οι νοικοκυραίοι παίρνουν πολλά μέτρα εναντίον των καλικαντζάρων αλλά το τέλος έρχεται παραμονή των φώτων, που με τον αγιασμό του παπά (Μας άγιασε μας έβρεξε και μας, μας εκατέκαψε ! ) φεύγουν για τον κάτω κόσμο όπου αρχίζουν πάλι να ροκανίζουν το δέντρο της ζωής !

  Related articles

  Ένας μοναστηριακός νερόμυλος

  Σε κοντινή απόσταση από τον παραδοσιακό οικισμό της Ποταμιάς Θάσου, βρίσκεται σε ερειπιώδη ποια κατάσταση ο μοναστηριακός νερόμυλος του μετοχίου της ρουμανικής σκήτης του Τιμίου Προδρόμου Αγίου όρους

  Δοκίμασε ένα παραδοσιακό προϊόν, έλα σε επαφή με έναν άλλον κόσμο

  Όταν δοκιμάζεις ένα παραδοσιακό προϊόν και δημιουργείς γαστρονομικές
  απολαύσεις, δεν το χρησιμοποιείς απλά ως αγαθό και συστατικό της όμορφης
  μαγειρικής σου τέχνης, αλλά έρχεσαι σε επαφή με έναν άλλον κόσμο.

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.