28 Σεπτεμβρίου 2022

Χαρταετός, ένα παιδικό παιχνίδι άλλων εποχών

Ο Χαρταετός υπήρξε παιχνίδι της Ελληνικής υπαίθρου και της Ελληνικής επαρχίας και μεσουρανεί ως τις αρχές του 1970 !

Οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε τον χαρταετό με την Καθαρά Δευτέρα και το Kούλωμα, μια που τότε πολλοί από εμάς πετάνε τον χαρταετό στην Ελληνική ύπαιθρο ασκώντας το πατροπαράδοτο έθιμο ! Πολλοί όμως από τους γεροντότερους το θυμούνται ως ένα από τα παιδικά και εφηβικά παιχνίδια της νιότης τους !
Ο Χαρταετός υπήρξε παιχνίδι της Ελληνικής υπαίθρου και της Ελληνικής επαρχίας και μεσουρανεί ως τις αρχές του 1970 ! Οι έφηβοι της εποχής απογείωναν κατά τον απογευματινό ελεύθερο τους χρόνο περίτεχνους χαρταετούς διαγωνιζόμενοι σκληρά στον Ελληνικό ουρανό, σχεδόν δώδεκα μήνες τον χρόνο! Ο νικητής ήταν αυτός που είχε τον ομορφότερο χαρταετό, έφτανε στο μεγαλύτερο ύψος και έκανε τα καλύτερα ακροβατικά ! Ο σκελετός των χαρταετών κατασκευαζόταν από καλάμι, ελαφρύ ξύλο, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από φύλλο εφημερίδας ή χαρτί. Αν και σήμερα δυστυχώς το παιδικό αυτό παιχνίδι έχει χαθεί από την σύγχρονη κοινωνία, μας δίνεται η δυνατότητα έστω μία φορά τον χρόνο να το αναβιώσουμε !

  Related articles

  Ένας μοναστηριακός νερόμυλος

  Σε κοντινή απόσταση από τον παραδοσιακό οικισμό της Ποταμιάς Θάσου, βρίσκεται σε ερειπιώδη ποια κατάσταση ο μοναστηριακός νερόμυλος του μετοχίου της ρουμανικής σκήτης του Τιμίου Προδρόμου Αγίου όρους

  Ανεμόμυλοι, οι ιστορικές αιολικές μηχανές

  Σήμερα στην σύγχρονη εποχή υπάρχουν ανεμόμυλοι, κυρίως άντλησης νερού σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές της Αυστραλίας και της Αμερικής, οι οποίοι είναι κρίσιμη για την ανθρώπινη παρουσία !

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.