31 Μαρτίου 2023

Ο καιρός της Ελιάς

Σήμερα αν και έχει έρθει η πλήρη βιομηχανοποίηση του γεωργικού τομέα, στην ελληνική ύπαιθρο το τελετουργικό της συλλογής της ελιάς διατηρείτε ακόμη ανέπαφο !

        Όλοι σχεδόν από τα παιδικά μας χρόνια ασχοληθήκαμε με την έλαιο συλλογή. Οι παλαιότεροι την περίοδο αυτήν την ονόμαζαν λιομάζωμα, μαξούλι η παραγωγή ! Στο σύνολο της κοινότητας της υπαίθρου αποκαλείτε ο καιρός της ελιάς και δεν είναι άλλη από την περίοδο του Νοεμβρίου ! Η ελιά είναι ένα πανάρχαιο ελληνικό δέντρο που έχει επηρεάσει κοινωνικά τα ήθη και τα έθιμα μας από τους πολύ παλαιότερους χρόνους.

      Σχεδόν από την αρχαιότητα η ελιά και οι καρποί της αποτελούσαν ένα από τα σημαντικότερα αγαθά της οικογενείας τόσο για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών, όσο και άλλων όπως η παραγωγή σαπουνιού, γιατροσοφιών, θεραπειών και ακόμη λατρευτικών και θρησκευτικών καθηκόντων !

     Σήμερα αν και έχει έρθει η πλήρη βιομηχανοποίηση του γεωργικού τομέα, στην ελληνική ύπαιθρο το τελετουργικό της συλλογής της ελιάς διατηρείτε ακόμη ανέπαφο ! Τόσο οι αγροτικές οικογένειες αλλά και γενικότερα οι άνθρωποι της υπαίθρου με αιχμή του δόρατος τους μικροκαλλιεργητές τον μήνα Νοέμβριο ασκούν την ελαιοσυλλογή. Η διαδικασία πραγματικά μοναδική, από το χωράφι στο λιοτρίβι και μετά στο σπίτι της οικογένειας ! Καλό μαξούλι λοιπόν !

    Related articles

    Το ταχυδρομικό περιστέρι, μία από τις αρχαιότερες ράτσες περιστεριών στον κόσμο

    Σήμερα τα ταχυδρομικά περιστέρια συνεχίζουν να υπάρχουν και να εκτρέφονται από ιδιώτες εκτροφείς υποβαλλόμενα σε συγκεκριμένη διατροφή ανάλογα με την εποχή και την κατηγορία που ανήκουν !

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *