4 Δεκεμβρίου 2022

Ο καιρός της Ελιάς

Σήμερα αν και έχει έρθει η πλήρη βιομηχανοποίηση του γεωργικού τομέα, στην ελληνική ύπαιθρο το τελετουργικό της συλλογής της ελιάς διατηρείτε ακόμη ανέπαφο !

        Όλοι σχεδόν από τα παιδικά μας χρόνια ασχοληθήκαμε με την έλαιο συλλογή. Οι παλαιότεροι την περίοδο αυτήν την ονόμαζαν λιομάζωμα, μαξούλι η παραγωγή ! Στο σύνολο της κοινότητας της υπαίθρου αποκαλείτε ο καιρός της ελιάς και δεν είναι άλλη από την περίοδο του Νοεμβρίου ! Η ελιά είναι ένα πανάρχαιο ελληνικό δέντρο που έχει επηρεάσει κοινωνικά τα ήθη και τα έθιμα μας από τους πολύ παλαιότερους χρόνους.

      Σχεδόν από την αρχαιότητα η ελιά και οι καρποί της αποτελούσαν ένα από τα σημαντικότερα αγαθά της οικογενείας τόσο για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών, όσο και άλλων όπως η παραγωγή σαπουνιού, γιατροσοφιών, θεραπειών και ακόμη λατρευτικών και θρησκευτικών καθηκόντων !

     Σήμερα αν και έχει έρθει η πλήρη βιομηχανοποίηση του γεωργικού τομέα, στην ελληνική ύπαιθρο το τελετουργικό της συλλογής της ελιάς διατηρείτε ακόμη ανέπαφο ! Τόσο οι αγροτικές οικογένειες αλλά και γενικότερα οι άνθρωποι της υπαίθρου με αιχμή του δόρατος τους μικροκαλλιεργητές τον μήνα Νοέμβριο ασκούν την ελαιοσυλλογή. Η διαδικασία πραγματικά μοναδική, από το χωράφι στο λιοτρίβι και μετά στο σπίτι της οικογένειας ! Καλό μαξούλι λοιπόν !

    Related articles

    Ένας μοναστηριακός νερόμυλος

    Σε κοντινή απόσταση από τον παραδοσιακό οικισμό της Ποταμιάς Θάσου, βρίσκεται σε ερειπιώδη ποια κατάσταση ο μοναστηριακός νερόμυλος του μετοχίου της ρουμανικής σκήτης του Τιμίου Προδρόμου Αγίου όρους

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *